Discussie ~ Frits H. Emmerik

► door: A.IJ. van den Berg

Sommige zekerheden verdwijnen voor mij als boekenkoper. Tot een paar jaar terug kocht ik altijd vele boeken in de januari-uitverkoop. Dat is niet meer. Weliswaar brengt elk nieuw jaar wel die uitverkoop weer, maar ik zie dan zo zelden nog iets dat hebberig maakt.

’s Zomers is er dan de plaatselijke braderie, die wel eerder genoemd werd op boeklog. Doorgaans is die altijd goed voor wat Friese poëziebundels van een euro het stuk, en de aanschaf van boeken waar ik anders aan voorbij was gelopen, maar die toch even intrigeren.

In 2011 werd slechts éen zo’n merkwaardige titel aangeschaft voor bijna niets. Discussie. Een bijna vierkant, gebonden boek, met een fraai rood kaft, waar vrijwel geen tekst in staat. Sterker nog, zelden zal een zo fraai uitgegeven ideeënboek zo weinig woorden bevat hebben.

Slechts om de bladzijde staat er een stelling in dit boek. Vrijwel alle linkerpagina’s zijn onbedrukt gebleven. En die stellingen zijn bedoeld om mij tot discussie uit te lokken.

Dat gaat nogal voorbij aan het principe dat de meeste boeken voor mij al een discussie zijn tussen de schrijver en ik.

Al evenmin is lezen voor mij een collectieve daad, die me aanzet om mijn naasten lastig te vallen met wat ik nu weer een schrijver zie beweren. Hoogstens mopper ik hier, op boeklog, wat voor me uit.

Online zijn dan nog wel restanten te vinden, op de website discussiestukken.nl, van wat ooit een initiatief was, met een officiële boekpresentatie. Om de tien pagina’s is een opgenomen stelling bovendien uitgewerkt tot kunstwerk. En online zijn daar dan weer reproducties te bestellen.

Omdat ik hier allemaal nooit van gehoord had, moet een bescheiden conclusie misschien toch luiden dat Discussie niet tot grote stukken in de krant heeft geleid; laat staan vragen in de Kamer.

Omgekeerd gaan nogal wat van de stellingen juist wel over politiek, en ethiek, en dan meestal verpakt in een actueel door de kranten behandeld probleem.

Webcamseks of telefoonseks maakt iemand die ongelukkig is voor even gelukkig.

Bediscussieer.

Ons belastingstelsel is bewust ingewikkeld om de hele beroepsgroep aan belastingadviseurs aan werk te helpen.

Bediscussieer.

Aids is een natuurlijk instrument om de overbevolking tegen te gaan.

Bediscussieer.

Verplichte maatschappelijke stage voor jongeren is goed voor de ontwikkeling van het saamhorigheidgevoel. Sociale dienstplicht is een prima idee.

Aan een groot aantal discussiepunten kleeft dat ze lijken te zijn uitgesproken door een vreselijk zeker-wetende oom, te snel dronken op een landerig verjaardagfeestje. Uitgeverij en samensteller bezweren de lezer dan ook dat de ingenomen stellingen niet hun persoonlijke opvattingen vertegenwoordigen. Zij gaan er daarbij wel vanuit dat ‘we’ niet meer alles durven te zeggen. Dit boek is daarom een feest van de meningsuiting.

Dat uitgevers doorgaans geen verstand hebben van elektronische media hoeft weinig betoog. En dat bewijst ook dit boek dus. Dankzij dat internet is toch echt heel duidelijk geworden dat velen zich menen te moeten uitspreken over van alles. Zolang zij dat maar anoniem kunnen doen, vanachter hun toetsenbordje.

Mijn stelling daarom: het mag best wat minder met die discussie. Niet van ieders mening hoeft kennis te worden genomen.

Bediscussieer.

Discussie
idee & teksten: Frits H. Emmerik
zonder paginanummering
Uitgeverij BZZTôH, 2008

* illustratie uit het besproken boek


[x]opgenomen in het dossier:


© Boeklog 2005-2019. Alle rechten voorbehouden