Around the World on Two Wheels ~ Peter Zheutlin

► door: A.IJ. van den Berg

In 1894 reed een jonge vrouw Boston uit, op de fiets, zonder geld, maar met een revolver. Vastbesloten om binnen vijftien maanden de wereld om te rijden, en ondertussen vijfduizend dollar te verdienen. Zou ze deze weddenschap winnen, kreeg ze nog eens tienduizend dollar toe.

Het verhaal van Annie Cohen Kopchovsky is daarmee een wonderbaarlijk verhaal. Drieëntwintig was ze, en voor haar avontuur liet ze haar man en drie bloedjes van kinderen achter — wat zelfs in deze tijden not done is. Evenmin was ze een getrainde fietser, of had ze verder veel opleiding genoten. Annie moet een mogelijkheid gezien hebben tot zelfontplooiing, die ze met overtuiging greep.

Around the World on Two Wheels werd geschreven door een achterneef, die zich daarbij helaas slechts op krantenartikelen kon baseren. De brieven die Annie Kopchovsky verstuurde zijn er niet meer. En aan journalisten vertelde Annie telkens een heel ander verhaal. Wel zijn op wonderbaarlijke wijze de lichtbeelden bewaard gebleven die ze gebruikte bij haar optredens.

Meer nog dan het verhaal van een reis, biedt dit boek een overzicht van een tijd met andere zeden en gewoonten. Plus een inzicht in hoe de public relations werken.

Annie liet zich sponsoren, en veranderde daarom zelfs haar naam naar Annie Londonderry — al voorkwam ze daarmee ook antisemitisch benaderd te worden.

Ze begon haar reis op een loodzwaar damesrijwiel, gekleed in de vele rokken die de mode van de tijd verplichtte. Maar een sponsor bezorgde haar een herenrijwiel van amper tien kilo. En toen ze eenmaal de stap had genomen om voortaan in ‘herenkostuum’ te rijden, werd dat fietsen ook aardig, en leek zo’n wereldreis mogelijk.

Alleen, dat vrouwen fietsten, was al tegen de goede zeden, laat staan dat ze dit deden in de kleding van een vent. Overal waar ze kwam, oogste Annie Kopchovsky zowel grote afschuw als bewondering. Maar omdat ze een product te verkopen had — zijzelf — maakte dat haar weinig uit. Inkomsten haalde ze uit lezingen, waarbij ze het meeste verzon.

Peter Zheutlin is er mooi in geslaagd om zure stukjes te verzamelen, over de reis van zijn overoudtante. Zo was ze wonderbaarlijk snel door Azië en China heen — wat kwam omdat ze de reis per stoomschip deed, en hoogstens in de aanlegplaatsen eens een eind fietste.

Voor een commentator was dit aanleiding om te melden dat Annie Londonderry de wereld rondreisde mét een fiets bij zich.

En goed, misschien viel het me tegen dat deze vrouw hoogstens tienduizend mijl gefietst heeft, gezien mijn verwachtingen vooraf — alleen maakt dat gegeven haar verhaal eerder nog boeiender.

Peter Zheutlin, Around the World on Two Wheels
Annie Londonderry’s Extraordinary Ride
260 pagina’s
Citadel Press 2008, oorspronkelijk 2007

[x]opgenomen in het dossier:


© Boeklog 2005-2019. Alle rechten voorbehouden

2 commentaren

Koen  op 30 september 2011 @ 23:32:28

In Nederland heb je ook zo’n mooie klassieker: Met Fiets en Tent naar de Oriënt van Gerard Monnink. Die heeft mij geïnspireerd tot mijn 1 jaar durende fietstocht. Daar heb ik maar geen verhaal over geschreven, indachtig het doodsaaie verhaal wat Schuijt & Vermond optekenden in “De wind door je haar, de zon op je huid”. Schrijven is een vak.

boeklog.info  op 24 december 2011 @ 23:03:59

Nog bedankt voor die titel. Thans ook geboeklogt.