Roll the Bones ~ David G. Schwartz

► door: A.IJ. van den Berg

Weinig schijnt er menselijker te zijn als gokken. Dus is het fijn een dik boek vol cultuurgeschiedenis over dit onderwerp te schrijven. Met interessante verhalen, waarin sommige gokspelen veel ouder blijken te zijn gedacht. En hoe er altijd mensen blijken te zijn geweest die nog meer vergokt hebben dan rationeel mogelijk lijkt.

Roll the Bones van de Amerikaanse journalist David G. Schwartz biedt een glimp van wat die geschiedenis van het gokken en wedden te bieden heeft. Zijn boek pakte wat onevenwichtig uit.

Zo begint hij met de geschiedenis van het dobbelen, dat het alleroudste bekende gokspel schijnt te zijn dat nog altijd gespeeld wordt. En vervolgt het boek met de geschiedenis van de speelkaart.

Dat zijn erg gecondenseerde hoofdstukken, waarin elke nieuwe alinea een nieuw element behandelt.

Later in het boek komt er veel meer lucht in de tekst. Alleen interesseerde me toen veel minder wat de schrijver behandelde. Schwartz switcht halverwege het boek naar de VS, om vanaf dan alleen nog de ontwikkelingen daar te beschrijven. En over Las Vegas heb ik bijvoorbeeld wel vaker gelezen.

Schwartz eindigt met het gokken via internet. Waarbij hij nalaat te melden dat dit de Amerikanen inmiddels verboden is — zelfs de kredietkaartmaatschappijen die mensen betalingen laten doen aan goksites zijn er strafbaar.

Nu maakt die keuze om alleen over eigen land te schrijven mij niet uit. Ik ben nu eenmaal zelden het perfecte doelpubliek van een auteur. Maar er bestaat in die geschiedenis van het gokken en het wedden inmiddels een permanente spanning, die Schwartz wat makkelijk negeert.

Voorbeeldig wordt uitgelegd hoe de georganiseerde gokbedrijven opkwamen. En hoe casino’s aanvankelijk altijd in een kuuroord werden gevestigd.

Maar machthebbers hebben het gokken en wedden vrijwel altijd ontmoedigd, en verboden. Vooral omdat er zoveel onrust om ontstond. Alleen kregen machthebbers en overheden op een gegeven moment wel door dat een monopolie op kansspelen een heel leuke en permanente bron van inkomsten was — een extra belasting was die domme mensen maar al te graag betalen, zoals wiskundigen stellen.

En die omslag in het denken over gokken wordt onvoldoende behandeld in dit boek. Terwijl er momenteel bijvoorbeeld overal in het verborgene om geld gepokerd wordt, wat de Staat verboden heeft. Terwijl pokeraars weten dat enige vaardigheid absoluut nodig is om uit te blinken in het spel, en poker dus geen kansspel is zoals de wet bepaalt.

Dus blijven me nu alleen de feitjes bij uit dit boek. Zoals dat het een mythe blijkt te zijn dat het Aas na de Franse Revolutie de hoogste kaart in het kaartspel werd, in plaats van de Koning.

Of dat twintig procent van de fruitmachines in de wereld in Australië staat; het land waar ze alles beter kunnen dan elders, dus gokken ook.

David G. Schwartz, Roll the Bones
The History of Gambling

570 pagina’s
Gotham Books, 2006

[x]


© Boeklog 2005-2019. Alle rechten voorbehouden