Los sân ~ Greet Andringa

► door: A.IJ. van den Berg

Van de drie boeken die ik tot nu toe las van Greet Andringa beviel me dit het best. Terwijl het een kadoboek was, voor de maand van Friese boek in 2010, en aan zulke geschenken toch zo vaak kleeft dat het slechts tussendoortjes zijn.

Misschien kwam het omdat ditmaal de vertelling gewoon tamelijk rechtuit verliep.

Misschien was het omdat het verhaal exotische kanten had, die tegelijk volkomen geloofwaardig bleven.

Los sân is samengevat het verslag van een verblijf in Egypte, van de jonge arts Welmoed, die er een ziekenhuisstage gaat doen. Mede om het Tijdelijk feest dat artsen in armere & warmere landen ziektegevallen te behandelen krijgen die in Nederland alleen nog in de leerboeken staan.

Alleen gaan mensen anders met elkaar om, in een Islamitisch land. Al heb ik dan wel nogal wat ergere beschrijvingen gelezen over hoe de mannen daar naar een jonge blonde vrouw kijken, en wat ze ondertussen met hun handen doen.

Aan achtergrond in het verhaal speelt er vooral de relatie van Welmoed met de jonge boer Evert. En er gebeurt wel wat in het leven van de vrouw waardoor daarin iets kan veranderen.

Maar ondertussen vond ik vooral de beschrijvingen aardig van wat de jonge vrouw meemaakte. Wat slechts illustreert dat schrijven helemaal niet zo moeilijk hoeft te zijn. Plaats iemand gewoon maar in omstandigheden die voor de lezer ook nieuw zullen zijn. Toon hoe zij zich daarbij redt. Welke zekerheden daarbij niet te handhaven zijn. Waarin ze wel toe moet geven.

Het volstaat.

Greet Andringa, Los sân
Kadoboek 2010 Moanne fan it Fryske Boek

104 pagina’s
Friese Pers boekerij, 2010

[x]opgenomen in het dossier:

nauw gerelateerd op boeklog:


© Boeklog 2005-2019. Alle rechten voorbehouden