Uneasy Rider ~ Mike Carter

► door: A.IJ. van den Berg

Soms lijkt simpel wat het volgende boek moet zijn uit die oneindige hoeveelheid aan keuzes. Een auteur schreef iets dat je beviel, en blijkt dan nog een vergelijkbaar boek te hebben uitgebracht. Teleurstelling lijkt dan vrijwel uitgesloten.

Maar, zo aardig als ik het reisboek One Man and His Bike vond van Mike Carter. Zo onverschillig liet me het net wat oudere Uneasy Rider.

Ook dat is een reisboek, ook daarin gaat de Britse journalist op pad om zijn midlife-crisis te bestrijden. Zij het dat hij ditmaal op een zware BMW motor Europa rondtoert, in plaats van op de fiets Groot-Brittannië te verkennen.

20.000 mijl legde hij zo af. Maar wat alleen al opvalt aan dit boek is dat vrijwel geen enkele kilometer beschreven wordt; op een bijzondere afdaling hier en daar na. Zelfs al zit hij in de buitenlucht. Die motor blijft toch een soort tijdscapsule waarmee hij zich van de ene plek naar de volgende transporteert. En heel interessant willen die aankomstplekken ook al niet worden. Motorrijders verplaatsen zich op grote snelheid langs hoofdwegen — die door de wegbeheerders prikkelarm zijn gemaakt. En hoofdwegen gaan allereerst naar grote plaatsen, waar er industrie is die zich op reizigers heeft ingesteld.

Veel van de mensen waar hij mee praat in het boek zijn reizigers als hij, of is hotelpersoneel, dan wel barkeeper.

Dus is er weinig echte beleving. Alle landen die hij bezocht lijken zo ook op elkaar. Wat tot op zekere hoogte best waar kan zijn. Maar in het boek heeft allereerst Mike Carter alles inwisselbaar gemaakt.

Carter geeft aan het einde van het boek aan dat niets zo mooi en indrukwekkend was als de kleine tienduizend kilometer die hij in Turkije rondreisde. Wat het nogal merkwaardig maakt dat hij aan die hele rondrit vrijwel geen woord gewijd heeft.

Maar misschien viel dit boek enkel zo verschrikkelijk tegen omdat de opvolger me zo zeldzaam meeviel. Dat kan.

Mike Carter, Uneasy Rider
Travels Through a Mid-Life Crisis

352 pagina’s
Ebury Press, 2008

[x]

nauw gerelateerd op boeklog:


© Boeklog 2005-2019. Alle rechten voorbehouden