1,339 Facts ~ John Lloyd, John Mitchinson & James Harkin ed.

► door: A.IJ. van den Berg

Generaal Franco bewaarde de gemummificeerde hand van de heilige Theresia van Ávila op zijn nachtkastje, tot zijn dood. Zo luidt éen van de 1339 feiten in het QI-boek van dit jaar. En meteen is dit feit dan éen dat zowel de kracht als de onzin van het procédé laat zien waarop dit hele boek gebaseerd werd.

Het is een leuk weetje. Zij het toch ook geen feit dat makkelijk terloops te gebruiken is in conversatie.

Maar. Terwijl de meeste feiten in éen enkele regel gegeven worden — vele werden ook al eens eerder gepresenteerd op Twitter, waar een limiet geldt van 140 tekens — is zo veel beknoptheid lang niet altijd een zegen. Omdat sommige feiten dan meer vragen oproepen dan beantwoorden.

Want welke hand bewaarde dictator Franco op zijn nachtkastje? Tenzij Theresia van Ávila heilig is verklaard vanwege haar unieke hoeveelheid ledematen, zal ook zij twee handen hebben gehad, net als elk normaal mens.

En zolang er geen zekerheid is welke hand het betrof, had het boek dus moeten melden: Franco bewaarde een hand.

Het maakt namelijk nogal uit welke hand van de heilige Theresia van Ávila bewaard is gebleven. Mevrouw kwam al eens eerder voor op boeklog. En droeg daarbij toen trots de voorhuid van Jezus als trouwring.

Traditioneel dragen katholieken hun trouwringen aan de linkerhand. Dus wordt mijn vraag: had generaal Franco ook Jezus’ voorhuid op zijn nachtkastje liggen?

Goed aan 1,339 QI Facts is wel weer dat de bron van het feit online is op te zoeken — wat me leert dat Franco inderdaad haar linkerhand bezat. Op de pink na.

Bij de uitgave vorig jaar was zo’n controlemogelijkheid online ook al beschikbaar — iets dat zo vanzelf spreekt en toch nog te weinig uitgevers doen.

Grotendeels zou ik hier nu ook het boeklogje kunnen herhalen over 1,227 Facts; To Blow Your Socks off van vorig jaar; en alleen ter kleuring even wat andere feiten presenteren.

1,227 Facts is precies hetzelfde boek als 1,339 QI Facts. In aanpak dan. Vanzelfsprekend brengen beide boeken andere feiten. En het QI-imperium kan nog jaren doorgaan met het uitgeven van dergelijke verzamelingen trivia — ook al omdat deze feiten lang altijd niet triviaal zijn.

Een inhoudelijk verschil tussen het boek uit 2012 en dat uit 2013 lijkt me hoogstens dat er ditmaal meer belangstelling was voor cijfers en statistieken:

Only 1% of car alarms that go off
are caused by an attempted theft.

scheiding

50,000 cells in your body
have died since you
started reading this sentence.

scheiding

90% of all the data
ever produced by humans
was created in the last two years.

scheiding

The average woman
has 150 different hairstyles
in her lifetime.

scheiding

People are 50% heavier
and four inches taller
than they were in 1900;
the biggest changes to the
human body for 50 centuries.

scheiding

En soms, heel soms, maakt zo’n simpel feit dan duidelijk wat me altijd verbaasd heeft:

Turning up
the music in a bar by 22%
makes people drink
26% faster.

Maar om wijzer te worden, kan de lezer beter een goede monografie ter hand nemen. 1,339 QI Facts biedt verstrooiing, van het ontspannende, redelijk ongevaarlijke, kindvriendelijke soort. Al is zelfs dat genoeg om mij een uur of wat vrolijk te maken.

1,339 QI Facts
To Make Your Jaw Drop

Compiled by John Lloyd, John Mitchison & James Harkin
355 pagina’s
faber & faber, 2013

[x]opgenomen in het dossier: