Noormannen in het rivierenland ~ Luit van der Tuuk

► door: A.IJ. van den Berg

In 1009 was er voor het laatst een grootschalige raid van Noormannen op wat tegenwoordig Nederland heet. Al bleef het ook daarna nog onrustig. Duizend jaar later publiceerde Luit van der Tuuk dit boek. Om daarin uit te leggen wat zulke overvallen inhielden. Wie of wat er dan aangevallen werd. En ook om uit te leggen dat de Denen en de Friezen normaal eigenlijk heel goede vrienden waren — die elkaar bovendien nodig hadden in het handelsverkeer.

Hun kwaliteiten vulden elkaar aan.

Noormannen in het rivierenland vertelt dit verhaal door stil te staan bij de geschiedenis van twee handelsknooppunten. Dorestad. En Tiel. Mede omdat deze laatste plaats chronologisch de opvolger was van de eerste.

Dit is daarmee een boek met een beperktere scope dan Friezen of De eerste Gouden Eeuw, die Luit van der Tuuk later schreef. In de meer recente boeken heeft Van der Tuuk zich bovendien ontwikkeld tot een betere schrijver, die een samenhangend verhaal probeert te vertellen. Want deze uitgave hangt nog erg op het beschrijven van wat er aan bronnen is, en welke archeologische vondsten zoal gedaan zijn; wat we kunnen weten over dit vroege verleden kortom.

Toch was het nuttig om Noormannen in het rivierenland te lezen. De auteur recyclet namelijk nauwelijks van boek tot boek. En het verhaal van de Deen Hrœrekr bijvoorbeeld, die rond 850 eerst Frisia en de Betuwe aanviel, en er later heerser werd, staat het meest uitgebreid beschreven in dit boek.

Luit van der Tuuk, Noormannen in het rivierenland
De handelsplaatsen Dorestad en Tiel in vuur en vlam
144 pagina’s
Omniboek, 2009

[x]

nauw gerelateerd op boeklog:


© Boeklog 2005-2019. Alle rechten voorbehouden

een reactie

Koen  op 19 april 2014 @ 00:06:34

Mooie website ook zag ik http://www.dorestadonthuld.nl/index.html