2015; goed gereedschap dwingt het gebruik ~ de website na 10 jaar en 100 dagen

► door: A.IJ. van den Berg

Boeklog maakte me tot een beter en intelligenter mens. De website disciplineerde me; omdat het bestaan met de merkwaardige plicht kwam om hier met regelmaat iets te publiceren. Dat stuurde mijn lezen dan weer, en daarop mijn schrijven. Wat vervolgens maakte dat ik mijn dagen met enige zorg indelen moest, om ook ruim tijd over te houden om niet te hoeven schrijven of te lezen.

Kortom, na 100 dagen aangekondigde pauze is wel duidelijk wat me in 2012 ook al opviel. Ik heb het nodig voor mijn gezond om regelmatig met boeken te vechten, en vervolgens iets van de innerlijke monoloog aan te tekenen die daarbij ontstond.

Het leest domweg anders als er nog iets met het gelezen moet. Het contact met een boek wordt dan intenser.

Ik betrapte mijzelf er bijvoorbeeld op in de eerste weken van 2015 met veel minder concentratie te lezen dan normaal was. Waardoor nog minder uitgaven dan normaal me konden bekoren. Niets leek goed genoeg om voor te blijven zitten.

En toch is het ook wel eens nuttig om even afstand te nemen van dat gewoonte-lezen. Om weer eens een jaar aanzienlijk minder dan die 300 uitgaven uit te lezen; wat toch de standaard was over tien jaar boeklog gerekend.

Blijft alleen staan dat mijn schrijven duidelijk lijdt onder een gebrek aan grondstoffen.

Want nooit denk ik helderder dan tijdens de innerlijke dialoog met een auteur. Helemaal als ik vrees dat deze gelijk heeft. Nimmer ben ik intelligenter als wanneer ik probeer iets van mijn gedachten vervolgens in woorden te vatten.

Zoals men in de winter de kraan een klein beetje openzet, zodat een kwetsbare waterleiding niet bevriest, zo zou ik misschien ook moeten blijven schrijven. En lezen dus.

Ofwel: op boeklog zullen in 2015 hoogstens sporadisch teksten blijven verschijnen. Het kan daarbij goed zijn dat sommige pas met terugwerkende kracht, maanden nadat ik ze schreef, publiek worden gemaakt.


[x]

nauw gerelateerd op boeklog:


© Boeklog 2005-2019. Alle rechten voorbehouden