Mijn achterlijke kat Lola ~ Sylvia Witteman

► door: A.IJ. van den Berg

Het was nog veel te vroeg om dit boek te lezen. Ik had namelijk een belangrijk deel zien ontstaan. Op Twitter. Sylvia Witteman nam een tijdje terug een jong katje in huis, terwijl zij en haar gezin al een kat hadden. Lola, uit de titel van het boek, woonde al bij hen. En de foto’s van hoe dat nieuwe vrijpostige beestje en Lola aan elkaar wennen moesten, brachten even online een ouderwets feuilleton. In beelden.

Hielpen de onderschriften daar ook nog aan bij.

Zal haar uitgever vast gedacht hebben: Witteman heeft vaker over katten, of in ieder geval huisdieren geschreven. Plukken we een bloemlezing uit die columns, zetten we daar die kattenfoto’s van Twitter daar bij. Boekje bijna klaar.

Mocht Sylvia Witteman ook nog de belediging proeven dat dit object trouvé, deze zo toevallig tot stand gekomen uitgave, massaal door de boekhandels werd ingekocht. Opvallend meer zelfs dan bij haar normale bundels het geval is.

Toegegeven, het boek opent nog wel met een tekst die wellicht speciaal voor deze uitgave geschreven werd. Daarin noemt Sylvia Witteman alle katten op die een rol hebben gespeeld in haar leven.

Voor de rest is het wat toevallig wat er in deze bundel terecht is gekomen. En op dit moment stoorde dat wat. Bijvoorbeeld omdat ik de belangrijkste columns, over hoe kat Lola in het gezin terecht kwam, al kende uit Witteman’s bundel Ik verzin het niet.

Toen haar man, huisgenoot P., voor De Volkskrant correspondent was te Washington, kwamen er zelfs twee katten uit éen nest bij hun wonen. Het slimmere en actievere broertje van Lola werd alleen al vlug doodgereden door een auto.

Dus is Mijn achterlijke kat Lola lang niet alleen een boek over huisdieren. Sylvia Witteman beschrijft ook meesterlijk hoe wij omtutten met zulke beesten, en wat het voor kinderen betekent als een huisdier sterft.

Enfin, Rudy Kousbroek’s kattenboek De aaibaarheidsfactor zal ook grotendeels toevallig zijn ontstaan. Daarvan heeft het me nooit gestoord dat het een wat hak-en-takkerige uitgave is, en geen monografie over de geschiedenis van de kat van de prehistorie tot het hedendaagse tijdsgewricht.

Mijn achterlijke kat Lola zal ik over twintig, dertig jaar anders bekijken.

[ wordt vervolgd ]

Sylvia Witteman, Mijn achterlijke kat Lola
239 pagina’s
Nijgh & Van Ditman, 2016

[x]