2016; zo’n jaar in boeken ~ na bijna twaalf maanden in reservetijd

► door: A.IJ. van den Berg

‘Donald Trump is God […]’ waren de eerste woorden die dit jaar op boeklog verschenen. Alleen moest ik toen ook concluderen dat dezelfde Trump amper voorkwam in het boek waarin hij tot God was uitgeroepen.

Hoe anders zal dat het komende jaar zijn, in de nieuwsmedia en online. Waar te velen zich ertoe lenen om de bullshit die the Donald verspreidt te kwadrateren; mede omdat men denkt dat de getoonde verontwaardiging daarbij hen wel tot goede mensen maakt. Alsof het waarheidsgehalte van een uitspraak een autocraat iets schelen kan. Hem gaat het toch allereerst om macht? En die oefent hij zo toch uit? Onthoud hem liever de macht om de conversatie te bepalen.

Maar, ik beloof voorzichtiger te zijn met wat ik op 1 januari 2017 op boeklog zet.

Begin december al terugkijken op heel 2016 is aan de vroege kant. Ik heb alleen het idee niet dat er nog veel veranderen zal de rest van het jaar. Dit tweede jaar in blessuretijd, na de voltooiing van boeklog als leesdagboek eind 2014.

Boeklog zal nog wel even zo blijven voortsukkelen. 2017 brengt het 12½ -jarige bestaan, de relatie schijnt serieus te zijn, al is het vuur er wat uit. Een eeuwigheid in internettijd. Dit gedoe hier vijfentwintig jaar lang volhouden, lijkt alleen ineens niet onmogelijk.

De Koninklijke Bibliotheek (KB) meldde onlangs boeklog op te zullen nemen in hun digitale archief — wat zowel een eer is als een belediging. Deze website werd in het verleden toch weleens genomineerd voor het éen en ander; toen al was er aantoonbaar waardering van buiten. De KB komt dus zo bezien laat. Bovendien houdt het instituut slechts een kleine 12.000 Nederlandse websites bij. Zo uniek is het niet om tot dat totaal te gaan behoren.

Ondertussen blijft Google de eisen opschroeven waaraan boeklog moet voldoen om een beetje acceptabel in de zoekresultaten te komen. Zwaar wordt me nog altijd aangerekend dat de site niet automatisch schaalt naar een klein scherm. En nu moest de verbinding met de webserver eigenlijk ook nog beveiligd verlopen, via https:. Terwijl er geen onveilige dynamische elementen op de pagina’s te vinden zijn hier. Noch wordt malware van elders, in de vorm van advertenties, op boeklog getoond.

De tijd die het gaat kosten om zo’n eis te vervullen…

Aan boeken bracht 2016 niet bijster veel bijzonders, ik kon slechts een luttele zeven negen titels aanbevelen. Al bleef het een voorrecht om al Snijders’ zkv’s in serie te lezen.

Bovendien viel me weer eens op dat de woorden die de meeste indruk maakten niet per se in boeken staan. Het weblog dat Elke Geurts bijhoudt over het einde van haar huwelijk raakt me harder dan welke uitgave ook deed, bijvoorbeeld. En dat komt mede door de factor tijd. Haar verslag komt druppelsgewijs en op onvoorspelbare momenten. Het einde is nog open. Boeken zijn al af als ze je in handen komen.

Het schrijven over boeken hier leverde al evenmin bijzondere vergezichten op. Ook al omdat ik de achtste les uit tien jaar boeklog vergeten ben: dat het beter is om met een buffer aan boeklogjes te werken, opdat je tenminste tijd en gelegenheid hebt om strenge eindredactie op je tekstjes te plegen. Alles in éen keer goed proberen te doen, verkrampt ook het denken.

Dat 2017 toch vooral meer positieve verbazing moge brengen daarom.


[x]

nauw gerelateerd op boeklog:


© Boeklog 2005-2019. Alle rechten voorbehouden