Als inleiding ~ bij 12½ jaar boeklog

► door: A.IJ. van den Berg


 

Boeklog bestaat 12½ jaar op 1 juli 2017. Normaal zou dit niet iets zijn om aandacht aan te besteden. Ware het niet dat ik ondertussen dit jaar 50 ben geworden; net als de koning, en de huidige minister-president van Nederland. Of Adrian Mole.

Deze website maakt dus al een kwart van de tijd deel uit van mijn bestaan. En, dit percentage zal enkel groter worden. Ik kan al nauwelijks wachten tot 2042, als boeklog er voor de helft van mijn leven bij zal zijn geweest. Te benieuwd naar wat mijn parmantige ideetjes in 2028 ook weer waren.

In de eerste maanden van boeklog, nadat ik de site publiek toegankelijk had gemaakt, schreef ik op mijn andere weblog ook een hele reeks tekstjes over mijn leesgedrag. Als toelichting. Dit gebeurde indertijd niet zonder emotie. Toen, en eigenlijk nog steeds, had ik het idee dat mijn leesliefde als iets vreemds wordt ervaren; waar ik me beter stil over kan houden.

In een wereld waar het lezen als een merkwaardig en veeleisend tijdverdrijf geldt, is het publiek uitdragen van de hoeveelheden boeken die je schijnbaar achteloos verteert een agressieve daad. Voor sommigen.

Bij wijze van zomerserie wil ik een nieuw reeksje ‘Bekentenissen van een …… lezer’ schrijven. Waarbij niet mag worden uitgesloten dat sommige van die oudere tekstjes voor een deel in de recycling gaan. Maar sommige vragen waar ik 12½ jaar terug mee zat, hebben zich ondertussen nog altijd niet opgelost; wat toch ook aanknopingspunten biedt om nog eens iets te over schrijven.


[x]opgenomen in het dossier:


© Boeklog 2005-2017. Alle rechten voorbehouden