2017: zo’n jaar in boeken ~ bij de dertiende jaargang van boeklog

► door: A.IJ. van den Berg

 

Dit was geen ‘vintage’ jaar voor deze website. Het lijkt me niet dat ik in 2017 enig boeklogje schreef dat me over enkele jaren nog eens aangenaam kon verrassen. Al is die vrees er ieder jaar. Bovendien vergeet ik snel wat ik hier heb geschreven. Als het om de formulering gaat tenminste. Gedachten kunnen hier ook tot ideeën kristalliseren die me wel een tijd zullen bijblijven.

Wel blijft het voor mijn gezond nodig om de site bij te houden. Ik lees domweg beter in de wetenschap dat er achteraf best eens een boeklogje aan het gelezene gewijd zou kunnen worden. Vraag blijft alleen wat daarbij het ideale ritme kan zijn. Eén à twee boeklogjes schrijven in de week is te weinig, want dan wordt elk tekstje een klus. Elke dag snel tussendoor éen boeklogje maken, werkt het best. Alleen kleeft aan die constatering weer het probleem dat ik daartoe ook elke dag een boek moet uitlezen, gemiddeld. En da’s wat veel.
 

scheiding

 

Grootste experiment dit jaar was de poging tijdens de eerste zes maanden om minstens evenveel vrouwen te lezen als mannen. Dat lukte zonder problemen. Eén maand kwamen er op boeklog zelfs enkel boeken van vrouwen langs.

Ik deed dit niet om achteraf nog eens flink te kunnen opscheppen hoe geweldig geëmancipeerd en open ik ben als lezer. Vrouwen staan simpelweg vrijwel overal nog altijd op een achterstand. Dus worden er ook minder boeken van vrouwelijke auteurs gepubliceerd dan van mannen. Ik wilde zien wat dit in de praktijk betekent voor mij als lezer. Wat er aan aanbod bestaat. Waarbij me slechts bevestigd werd dat het moeite kost om evenveel boeken van vrouwen te vinden als van mannen die me aanlokken om te gaan lezen; en dat dit slechts ten dele aan mij en mijn vooroordelen ligt.

De les is dus dat ik zo af en toe even die extra inspanning moet nemen.
 

scheiding

 

Prettigste ontdekking in 2017: de informatieve serie Elementaire deeltjes van de Amsterdam University Press. Daar las ik ondertussen vijf van. En er zat nog geen verkeerd boek tussen.

Al bevestigt zo’n reeks toch ook dat de meeste boeken die uitgegeven worden te veel pagina’s bevatten — en vaak makkelijk een stuk dunner zouden kunnen zijn.
 

scheiding

 

Dit jaar ben ik ook weer projectmatig boeken gaan lezen, domweg om, desnoods als huiswerk, de titels uit te krijgen die me anders te verwijtend met hun rug bleven aankijken.
 

scheiding

 

En, tot nu toe had ik geen boeken voorzien van het label ‘aanbevolen 2017′. Omdat zo’n kwalificering voorheen weleens te makkelijk gegeven is; nog in de roes van het aangename lezen. Daarom wilde ik dit jaar eens achteraf kijken welke titels ik zonder meer aan iedereen kan aanbevelen. Ook al om te weten of deze aanpak dan nog verrassingen opleverde.

Mijn jaarlijstje, voor 83,33% bezet door vrouwen, werd [muis over voor groot]:

Ik kan nog steeds niet vliegen
Anna Woltz
zaterdag 23 september 2017

Jij hebt iets leuks over je
Esther Gerritsen
zondag 13 augustus 2017

Moord in de Bloedstraat
Annejet van der Zijl
vrijdag 27 januari 2017

Voor altijd voor het laatst
Tjitske Jansen
vrijdag 23 juni 2017

Wij zeggen hier niet halfbroer
Henk van Straten
dinsdag 7 november 2017

Wonder werkt
Pam Emmerik
vrijdag 21 april 2017


[x]

nauw gerelateerd op boeklog:


© Boeklog 2005-2019. Alle rechten voorbehouden