Dubbelspel ~ Frank Martinus Arion

Er kwamen niet veel romans langs de laatste tijd op boeklog. Dat was omdat deze zoveel tijd kostte. En dan niet omdat het verhaal me zo boeide.

Dubbelspel speelt zich af in éen dag, in Willemstad op Curaçao, en heeft voor dat kleine tijdsbestek ruim driehonderd pagina’s nodig. Dit betekent dat die spanning in het verhaal vooral onderhuids is. Met plot alleen haalt een schrijver die lengte nooit.

Maar voor mij wilde het maar niet broeien. Ik heb meer prikkels nodig dan me gegeven werden, redenen om de bladzijde om te slaan. Slechts af en toe las ik even een paar pagina’s met plezier, maar te vaak dacht ik: waarom deelt de schrijver mij dit toch allemaal mee?

Dat ik dit boek toch uitgelezen heb, had maar éen reden. In het kader van de actie Nederland leest, zijn heel wat meer landgenoten bezig met Arion.

Het was aardig om te kijken wat voor boek voor zo’n eerste actie werd uitgekozen. Een politieke thriller is dat, over het leven in een overzees rijksdeel waar de dominante aanwezigheid van de Nederlanders nog altijd gevoeld wordt.

Over een robber domino gaat het, tussen vier nogal van elkaar verschillende mannen. Eén daarvan zal sterven. En nog meer gaat dit over de vrouwen van die mannen, want aan sterke vrouwen is dit boek opgedragen.

Nu kan ik vrijdag voor € 8,50 met anderen over deze roman gaan discussiëren in de plaatselijke bibliotheek.

Ik koop liever een boek, voor dat geld. In het treurige besef zonder enige lol waarschijnlijk éen van de beste Nederlandse romans te hebben gelezen die er na de oorlog verschenen.

Frank Martinus Arion, Dubbelspel
320 pagina’s
Stichting CPNB © 2006, oorspronkelijk 1973
Actieboek van Nederland leest! 2006