Ted Hughes (Poet to Poet) ~ Simon Armitage red.

Twee boeken van Ted Hughes horen tot mijn favoriete bundels met poëzie. Probleem is alleen dat daar geen gedicht van hemzelf in staat. Hughes stelde samen met Seamus Heany een paar prachtige bloemlezingen samen uit de hele geschiedenis van de Engelse poëzie. Dat zijn The Rattle Bag en The School Bag; die me alleen al inspireren doordat ze van gedicht naar gedicht springen, zonder zich daarbij iets aan te trekken van chronologie, en zonder alles van éen dichter netjes bij elkaar te plaatsen.

Met de poëzie van Ted Hughes zal verder ook niets mis zijn, maar ik kijk doorgaans naar zijn gedichten als een koe naar het onweer. Hij moet ze voorlezen, en dan kan ik er in meegaan. Ik snap er anders niets van. Er is eens een regel hier, een strofe daar; maar van een heel gedicht genieten, overkomt mij niet. Te veel gaan over natuur, te veel laten het Engels op een wel heel vreemde taal lijken.

Toch zal er geen dichter zijn die ik zo vaak opnieuw geprobeerd heb te lezen.

Hughes is ook alleen al fascinerend door zijn biografie. Getrouwd was hij ooit met Sylvia Plath — die zelfmoord pleegde. Zijn minnares was op dat moment Assia Wevill, die Plath later tot in het extreme kopieerde, maar daarbij ook hun dochtertje meenam in de dood.

En ja, ik heb tien jaar geleden The Birthday Letters gelezen — de bundel die soms heel direct, maar veel vaker impliciet gaat over zijn relatie met Plath — en daardoor even de hoop gehad dichterbij dat oeuvre te kunnen komen.

Zelfs de introductie door een andere dichter, die hem bewonderde, en zijn favoriete poëzie uitzocht, hielp in dit geval niet. Aan dit boek viel me trouwens ook tegen dat niet verantwoord werd uit welke bundels de gedichten precies zijn.

Theology

“No, the serpent did not
Seduce Eve to the apple.
All that’s simply
Corruption of the facts.

Adam ate the apple.
Eve ate Adam.
The serpent ate Eve.
This is the dark intestine.

The serpent, meanwhile,
Sleeps his meal off in Paradise –
Smiling to hear
God’s querulous calling.”

Ted Hughes

Ted Hughes (Poet to Poet)
Poems selected by Simon Armitage
144 pagina’s
Faber and Faber, 2005