dit is het dossier:

Robert Crumb

© Boeklog 2005-2019. Alle rechten voorbehouden

 

Kafka ~ Robert Crumb & David Mairowitz

Er waren twee dingen die mij nogal stoorden aan dit boek, hoe goed het verder ook is.

De grootste barrière bleek toch dat Robert Crumb er verschillende malen nogal matige tekeningen voor heeft afgeleverd. Zijn kennis van de menselijke anatomie lijkt dan tekort te schieten, en dat stoort. Misschien komen al die ongelukkig getekende mensjes ook omdat hij nooit eerst schetsen in potlood schijnt te maken, en hup meteen in inkt werkt. Maar dan nog. Het verschil tussen de tekeningen waarvoor hij naar foto’s kon werken, en de momenten dat hij het helemaal zelf moest doen, is soms pijnlijk groot.

Mijn tweede aanmerking is dat de auteur David Mairowitz niet al te hoog inzet. Dit lijkt in toon en aanpak soms een boek voor niet al te veel wetende tieners van de computerspelletjesgeneratie.

En toch.

Het is op een zekere manier ook allemaal wel met liefde gedaan. En dit boek biedt wat mij betreft een goede introductie tot het werk van die gekke Franz Kafka. Ook al wordt dan het ‘Ungeziefer’ uit ‘Die Verwandlung’ wel door Crumb getekend, hoewel de bedenker van die ongelukkige metamorfose terecht vond dat het gruwelijke ongedierte Gregor Samsa nooit getoond moest worden.

Maar ik weet het niet. Ik heb Kafka’s belangrijkste boeken, verhalen en brieven tenminste twee keer gelezen, in het Nederlands en in het Duits. Onbevangen sta ik allang niet meer tegenover hem.

Iets terugzien van dat vuur en de bewondering die er ooit bij mij was, is misschien ook al veel.

Kafka door Robert Crumb
Op tekst van David Zane Mairowitz
175 pagina’s
Uitgeverij Oog & Blik © 2005
vertaling van Introducing Kafka © 1993

 


Sketchbook Volume 7 ~ R. Crumb

Internet, dat wou wat. Zo gauw als online bestellen bij Amazon mij mogelijk werd, deed ik dit ook. Tot op een gegeven moment dit boek binnenkwam en het een miskoop bleek. Toen besloot ik me toch maar te beperken tot het ongezien kopen van boeken met tekst.

Toch was het idee goed. Jarenlang al had ik me in stripspeciaalzaken bijna verlustigd aan het bestaan van die schetsboeken van Robert Crumb. Alleen lagen ze daar dan altijd voor drie, vier keer de originele prijs, wat een aankoop daar echt veel te duur maakte.

Ik besef nu wat hard gereageerd te hebben, die eerste keer dat dit boek me onder ogen kwam.

Zo vond ik toen het papier te grauw, zonder dat me nu duidelijk is waarom.

Nog iets anders is dat mijn verwachtingen toen nogal hooggespannen waren. Ik hoopte iets van dit schetsboek, namelijk dat het me meer inzicht zou bieden in de manier waarop Crumb tekent. En toen bleek dat zijn lijnvoering helemaal niet zo interessant is, omdat hij altijd met pen tekent. Evenmin viel er iets nieuws te leren uit de manier waarop hij arceert, of met dat grote verschil tussen het zwart van de inkt en het wit van het papier omgaat.

Inmiddels heb ik geaccepteerd dat het niet heel interessant voor mij is hoe Robert Crumb tekent. Wat hij tekent, is daarentegen zelden vervelend.

R. Crumb, Sketchbook Volume 7
Mid 1969 to end of ’70

zonder paginanummering
Fantagraphics Books, 1999