En God beschikte een worm ~ Cees Dekker e.a. red.

Meestal begin ik blanco aan een boek, en laat ik het aan de inhoud over mij te overtuigen. Maar het is niet vol te houden dat dit ook voor deze bundel opstellen zou gelden. Op mijn andere log ging ik er eerder al uitgebreid op in waarom Cees Dekker een idioot idee over wetenschap heeft.

Neemt niet weg dat ik wel vakmatig nieuwsgierig ben naar hoe de geest van zo iemand werkt. Dat komt ook door mijn eigen achtergrond. Ik heb zelf ook geschreven over religie en evolutie, en dan vooral hoe geleerden er midden 19e eeuw mee omgingen dat God als verklaring uit de wetenschap verdween.

Vrijwel alle argumenten van de creationisten, of de aanhangers van het intelligent design, zijn me bekend.

Cees Dekker voegt er geen nieuwe inzichten aan toe. Integendeel, juist zijn stuk vond ik opvallend slecht geïnformeerd. Wat er vooral uit zijn woorden opklonk, was een oppervlakkig heppie-de-peppie christendom. Dekker toont zich bijzonder blij uitverkoren te zijn.

Dat is heel fijn voor hem. Ik vind het maar ijdel. En daarom krijgt hij ook mijn goedkeuring niet om klinklare onzin te gaan verkopen over wat wetenschap is. Bijvoorbeeld door een Naturalistisch wereldbeeld tegenover een Theïstisch wereldbeeld te stellen.

Dekker heeft een merkwaardig eng anthropocentrisch wereldbeeld, zeker voor een natuurwetenschapper. Mij lijkt het slechts een wrede schikking van het lot dat wij met net genoeg rede begiftigd zijn om te willen begrijpen wat er gebeurt, en er niet mee kunnen omgaan dat maar heel weinig vragen een simpel antwoord hebben.

Cees Dekker e.a. red., En God beschikte een worm
Over schepping en evolutie

407 pagina’s
Uitgeverij Ten Have © 2006