Vluchtelingen en immigratie ~ Michael Dummett

Dummett is hoogleraar in de logica en mensenrechtenactivist. Vooral die laatste kwaliteit klinkt door in dit boek, dat aangenaam weinig filosofisch jargon bevat. Het duurde zelfs even tot me daagde waarom het toch een filosofieboek is.

De schrijver benadert het hele immigratieprobleem namelijk bij tijden omgekeerd. Waarom hebben landen eigenlijk iets te beslissen over wie ze willen binnenlaten en wie niet? Wat is het eigenlijk raar dat niet iedereen mag gaan en staan waar die wil.

Die benadering maakt ook dat Dummett ongekend hard oordeelt over het immigratie- en vluchtelingenbeleid dat de meeste Europese landen erop na houden. Dat is op zijn zachtst gezegd bekrompen, maar zwaardere veroordelingen als racistisch of xenofoob kunnen ook worden gebruikt.

Fort Europa wordt bevolkt door bange mensjes.

Ik las dit boek toen het tumult rond Ayaan Hirsi Ali losbarstte, en dat gaf er een merkwaardige extra lading aan. En als Dummett iets verduidelijkt, dan wel dat er een groot verschil zou moeten bestaan tussen het vluchtelingenbeleid van een land en dat voor immigratie. Helaas is dit er zelden.

Overigens spitst dit boek zich wel nogal op de Britse situatie toe, en dat is toch een ander land als Nederland.

Michael Dummett, Vluchtelingen en Immigratie
183 pagina’s
Uitgeverij Routledge © 2002
Vertaling van On Immigration and Refugees