Nooit meer sjoemelen ~ Rob Fijlstra & Harry Wullings

Om een of andere reden wordt er nogal vaak naar dit boeklog gelinkt vanaf websites met cursussen voor managers. Ik begrijp niet helemaal waarom. Bovendien krijg ik er een beetje een vieze smaak van in mijn mond. Het is niet echt een compliment om door managementgoeroes gelinkt te worden. Daardoor lijkt het of ze mij medeverantwoordelijk maken voor de opgewarmde lucht die zij als wijsheid durven te verkopen.

Nu ben ik absoluut geen expert in managementtheorie. Maar ik bezit genoeg gezond verstand om te zien dat de mensen die zich daar wel mee bezighouden, claimen een onoplosbaar probleem te kunnen verhelpen. Immers, de meeste mensen werken enkel voor het geld; zijn misschien nog net blij op kantoor leuke collega’s te hebben, maar wat ze moeten doen, interesseert hen niet echt.

Dus presteert dat personeel veel minder dan misschien zou kunnen.

Dit kan natuurlijk geen leidinggevende aanvaarden. Zie daar de enige oorzaak dat er talloze wonderdoktoren zijn die beweren een organisatie wel op volle kracht aan het werk te kunnen krijgen. Nu ben ik absoluut geen expert in managementtheorie, maar het is zelfs mij duidelijk dat er weinig sectoren zijn waarin het zo profijtelijk is om hypes te creëren.

Ook dit boekje past in die traditie van die hyperige managementliteratuur. Er worden wat gevaren gesignaleerd van het moment waar uw organisatie toch echt op bedacht moet zijn. En voor de beste genezing zetten de auteurs natuurlijk stroomschema’s in, met bullet points, plus hier en daar wat interessant klinkende Engelse kreten. En verdomd, zo allemaal tezamen lijkt het net een analyse.

As if.

Ik chargeer. Dit boekje heeft wel degelijk kwaliteiten als het aangeeft wat er allemaal veranderd in de economie op het moment, of waar het de problemen beschrijft die verandering in een organisatie zo moeilijk maken. Jammer alleen dat het meer wil zijn.

Rob Fijlstra & Harry Wullings, Nooit meer sjoemelen
Een remedie tegen achterdocht, cynisme en machteloosheid
147 pagina’s
Uitgeverij Scriptum © 2002