Waar historie huis houdt ~ Jan Marijnissen

De Boekenweek heeft elk jaar een thema. En elk jaar leidt dat thema tot publicatie van talloze boekjes die net zo goed niet geschreven hadden kunnen worden.

Dit is ook zo’n overbodig boekje.

Dat ik het toch heb uitgelezen, had maar éen reden. Ergens, zo hoopte ik, ergens zou Marijnissen toch tenminste wel een keer te betrappen zijn op een visie? Wat is nu een beter onderwerp voor een politicus om zijn eigen ideeën te tonen dan door die te plaatsen in de geschiedenis?

Helaas. Marijnissen is behept met de kwaal van alle Nederlandse politici om het vooral lekker vaag te houden, niet te analyseren, en als hij al een mening verkondigt iets te zeggen waarmee niemand het oneens kan zijn.

Niet dat hij de misdaden van het Chinese regime onder Mao hoefde goed te praten, voor mij. Marijnissen is niet verantwoordelijk voor die 70 miljoen doden, en hoeft zich dat ook niet voelen.

Maar zijn partij was ooit wel Maoïstisch. Bijvoorbeeld. Om maar éen punt te noemen waarmee dit boekje al een iets minder vrijblijvend babbelgehalte zou hebben gehad.

Jan Marijnissen, Waar historie huis houdt
96 pagina’s
Uitgeverij Thomas Rap © 2005