Liefde ~ Mark Mieras

Veel aan de mens is dier. En dat kleine laagje puur menselijke eigenschappen, zoals die aangeleerde controle, maakt het zicht weleens troebel op wat er lichamelijk allemaal gebeuren kan, buiten ons bewustzijn om.

Prettig is dat wetenschappers hier steeds meer onderzoek naar doen; omdat ze nu de technieken hebben om zulks te kunnen. Nog prettiger mag heten dat er journalisten zijn die al de verschillende onderzoeksresultaten leesbaar willen samenvatten. Zoals Mark Mieras.

En goed, dan gaat dit boek over De liefde. En daarover kan eenieder al weten, zonder dat hier wetenschappelijk onderzoek voor nodig is, dat twee mensen verliefd op elkaar kunnen zijn, zonder dat ze dit al durven te bekennen. Of zelfs maar weten.

Dus begint de beschouwing vrolijk, maar ook vrij meedogenloos, door te stellen dat we weinig meer zijn dan beestjes met een voorbestemd gedrag.

Wat resteert zijn de genen die ons lichaam en ons brein zo vormen en ‘programmeren’ dat we zo succesvol doorgeven aan volgende generaties. Omdat we zulke genen hebben geërfd, moeten we verleiden, copuleren en liefhebben alsof ons leven ervan afhangt. [13]

En daarop leidt Mieras de lezer langs door mij grotendeels al gekende paden, over hoe dat nu zit met die aantrekkingskracht tussen mannen en vrouwen.

Soms was er een verrassing.

Lichaamshygiëne verstoort de selectie. Onderzoekers hebben daarom wel geopperd dat de doucheschuim- en de deodorantindustrie misschien verantwoordelijk is voor het aantal echtscheidingen. [54]

En ik eerlijk gezegd ging het mij vooral daarom, op een gegeven moment. Veel van de kennis die Miera presenteerde, was mij niet nieuw. En een boek alleen doornemen om te kijken hoe iemand dat ratjetoe presenteerde aan weetjes en wetenschap, is niet de prettigste manier van lezen.

Enfin, dan zijn die verrassingen soms zo geformuleerd dat ze resoluter en exacter lijken dan ze waarschijnlijk zijn. Maar dat maakte niet uit.

scheiding

Eén op de twaalf volwassenen is verslaafd aan seks en een nog groter aantal is verslaafd aan de liefde, taxeert verslavingsdeskundige Patrick Carnes van het Prins Grove Behavioral Center in Hattisbrug, Mississippi. [107]

scheiding

Vrouwen met een leeftijd van begin dertig hebben de grootste neiging om vreemd te gaan, ontdekte onderzoeker David Schmitt van de Bradley University in Illinois. […] Het groeiende verlangen van vrouwen om seks te hebben met andere mannen dan hun eigen partner valt precies op het moment dat de vruchtbaarheid terug begint te lopen. [162]

Mark Mieras, Liefde
Wat hersenonderzoek onthult
over de klik, de kus en al het andere

240 pagina’s
Nieuw Amsterdam Uitgevers, 2010