Trawler ~ Redmond O'Hanlon

Hoe ging het ondertussen met Redmond O’Hanlon? Het was al even geleden dat ik voor het laatst een boek van hem met plezier had gelezen. Misschien is het zelfs zo dat alleen zijn eersteling, over een reis door de binnenlanden voor Borneo me werkelijk bekoorde. Zijn latere verblijf bij de Yanomami, in het Amazonegebied, ging al met zoveel media-aandacht gepaard dat het boek daarover uiteindelijk wat tegenviel. Aan O’Hanlon’s reis door de Kongo waren me vooral de overeenkomsten opgevallen met de eerdere boeken.

Hoe leuk ook als uitgangspunt, het verhaal van een mollige studeerkamergeleerde die allerlei lichamelijke ontberingen moet doorstaan, wordt bij de derde keer wat voorspelbaar. Mag het nog zo humoristisch zijn.

O’Hanlon zocht het avontuur ditmaal dicht bij huis — ook al meende hij altijd dat het daar niet te vinden zou zijn. Hij monstert aan op een trawler om te gaan vissen op de Atlantische Oceaan. Natuurlijk kiest hij daarvoor wel een speciaal schip uit. O’Hanlon reist mee met de enige schipper die ook uitvaart als er een orkaan wordt voorspeld, omdat deze zo’n grote hypotheek op zijn boot heeft dat elke dag in de haven hem te veel geld kost.

Enfin, ook de avonturen van een studeerkamergeleerde zonder zeebenen zijn ietwat voorspelbaar. Dus was het niet om O’Hanlon zelf dat me iets van dit boek zal bijblijven. Trawler wordt gered door de aanwezigheid van de andere bemanningsleden aan boord, die tamelijk laconiek het statistisch gevaarlijkste beroep van deze tijd uitoefenen. In het bijzonder zal me de marien-bioloog Luke blijven heugen, die door zijn kennis van het zeeleven dit boek een verdieping meegeeft dat het ernstig van node was.

Redmond O’Hanlon, Trawler
A Journey Through the North Atlantic

352 pagina’s
Knopf 2005, oorspronkelijk 2003