How to Fossilize Your Hamster ~ Mick O'Hare

Het antwoord op de vraag hoe je het best je gestorven hamster kunt fossiliseren is niet heel interessant. Domweg omdat het zeker tienduizend jaar duurt voor een fossiel zich gevormd heeft. Daardoor is wel ongeveer in te schatten wat de ideale omstandigheden zijn om zoiets organisch te laten verstenen. En tegelijk zijn die omstandigheden moeilijk af te dwingen. Bovendien kan niemand het eindresultaat controleren.

Andere vragen uit het boek How to Fossilize Your Hamster zijn boeiender. Al leverden die allereerst een doeboek op, met experimenten. Die vaak ook voor kinderen leuk zijn. Veel proefjes zijn aardig om in de keuken of de tuin te doen.

Als leesboek werkt zo’n opsomming aan experimentjes dan weer niet.

Meest opvallende proef vond ik die om ijzer te winnen uit cornflakes. Mede omdat ditzelfde experiment jaren later, in 2009, nog groots gepresenteerd werd in een Nederlands TV-programma. Waarbij zelfs gedaan werd of het een unieke vondst was.

Andere zaken zijn soms al door iedereen uitgeprobeerd, zoals het droppen van Mentos in een fles cola.

Sommige proeven, zoals het afbuigen van een waterstraal uit een kraan, met de statische elektriciteit van een kam, zijn mij ook als kind voorgedaan.

Dus is waarschijnlijk ook het overzicht aardig, van een boek als dit. Hoe kon je ook alweer een hardgekookt ei als Barbatruc een melkfles inkrijgen? Deze uitgave legt zulks uit, en geeft dan ook nog de natuurkundige verklaring van het effect — net zoals dit bij alle experimenten gebeurt; als de verklaring tenminste bekend is.

Mick O’Hare, How to Fossilize Your Hamster
NewScientist
215 pagina’s
Profile Books, 2007