Barbaraal: tot op het bot ~ Barbara Stok

Autobiografische strips over een studie fotografie, uitgaan in Groningen, een ontdekkingstocht naar het eerste orgasme, en een baantje bij de film [low budget]. Eerder verschenen als drie eigen uitgaves in eigen beheer, waarvan éen in 1997 werd voortgedragen voor de titel van Beste Stripalbum. Ik kan zien dat het boek toendertijd iets nieuws bracht, mede door de gedoseerde openhartigheid van de maakster. En het las ook allemaal niet vervelend. Alleen zijn de verhaaltjes wat dun, dramatisch niet spannend verteld, en de tekeningetjes nogal twee-dimensionaal. Sympathiek is waarschijnlijk de beste woord, denk ik. Al is haar tekening van oud-klasgenoten die ineens griezelig volwassen waren geworden dan wel weer prachtig.

Barbara Stok, Barbaraal: Tot op het bot
128 pagina’s
Van Nijgh & Ditmar, 1998

Je geld of je leven ~ Barbara Stok

Barbara Stok laat in dit boek zien wat een enorm nadeel het is om een strip op het eigen leven te baseren. Want, met een beslissing worstelen kan in iemands persoonlijke leven misschien heel belangrijk geweest zijn, maar daarmee is er nog geen verhaal dat voor iemand anders interessant is.

In Je geld of je leven vertelt hoe erg ze het vond om als verslaggever en fotograaf voor een Groninger huis-aan-huisblad te werken. Hoe zwaar het woog om iedere dag weer vele onbenullige interviewtjes te moeten afnemen, en daarbij beleefd te blijven omdat die mensen waarschijnlijk ook in de krant adverteerden.

In het boek komen die ontmoetingen terug als episodes van een paar plaatjes die amper verschillen van de voorafgaande. Barbara is onderweg in de auto, Barbara komt binnen, Barbara maakt aantekeningen. En waar dat minimalisme van haar tekenstijl in haar eerste verzamelbundel heel goed werkte, werkt het nu veel minder goed voor mij. Als het verhaal al wat voorspelbaar is, moeten de tekeningen dat niet nog eens gaan versterken.

Ze kan beter.

Barbara Stok, Je geld of je leven
128 pagina’s
Uitgeverij Nijgh & Van Ditmar, 2003

Nu we hier toch zijn ~ Barbara Stok

Barbara Stok heeft inmiddels alweer een nieuw album uit, maar ik had deze nog niet gelezen.

Al is dat niet helemaal waar. Gedeelten uit dit boek zijn al eens apart uitgegeven; soms in mini-albums, soms ook in andere gelegenheidsuitgaven.

Dus is dit wel een mengelmoesje, met veel gags van éen pagina. Maar eigenlijk deed dat er niet toe. De constante factor in al haar albums is Barbara Stok zelf, en haar dagelijkse leven.

En haar vind ik gewoon vaak ontwapend.

Barbara Stok, Nu we hier toch zijn
128 pagina’s
Uitgeverij Nijgh & Van Ditmar © 2005