Renners van nu ~ Michel Wuyts

Michel Wuyts is er hoogstpersoonlijk voor verantwoordelijk dat ik niet meer wielrennen op televisie kan kijken als daarbij een Nederlander commentaar geeft. Die schieten domweg in alles tekort. Van taalgebruik, tot achtergrondkennis, van renners herkennen tot het lezen van de koers: Wuyts doet het beter.

Gelukkig zendt de Belg meer wielrennen uit dan welke zender ook.

Neemt niet weg dat het iets anders is om goed een dienende rol kunnen spelen als commentator bij een wedstrijd, dan om het hele gewicht dragen van een boek. Hoe eenvoudig dat boek verder dan ook is.

In Renners van nu staan portretten van 41 wielrenners die vrijwel allemaal ook nu nog koersen. Wuyts koos er daarbij voor ‘characters’ te beschrijven en zich niet zo zeer om wedstrijdprestaties te bekommeren. En ach, als achtergrondinformatie was het allemaal niet vervelend om te lezen. Ik heb me nooit echt kunnen interesseren voor Italiaanse wielrenners, omdat er zo veel ineens goed waren dat hoogstens boeiend werd wat ze gebruikten, en herken nu in elk geval wat namen.

Blijft alleen staan dat de magie van sport zich toch maar zelden in woorden vangen laat. Dat ligt niet aan Wuyts, daar vertillen zich iedere maandag talloze sportjournalisten aan.

Michel Wuyts, Renners van nu
Wielerportretten

216 pagina’s
Uitgeverij Houtekiet, 2003